Det var mycket skratt och igenkänning bland publiken när Kjell Enhager gästade Borlänge och Speedbusiness medlemmar måndagen den 17 februari.

Hans föreläsning handlade om Valda Sanningar – det vi själva tror och intalar oss, t.ex. att vi är dåliga på något eller inte kan göra.

”Men OM det skulle gå? Vad skulle du göra då? HUR skulle du göra då?” utmanade han oss med.

Är du röd eller blå?
Olika personer är och lyssnar på olika sätt. Blå tycker om ordning och får saker gjorda, röd vill se alla alternativ och startar upp saker som inte alltid slutförs. Vi fick lära oss att, om en kund frågar HUR så ska vi svara med en lösning steg för steg. Frågar kunden VAD så kan vi ge flera idéer och alternativ.

Kjell arbetar med att få människor att växla mellan de båda sätten, för att både se möjligheter och hur målet ska uppnås.

Du kan inte misslyckas!
När Kjell frågade Gunde Svan ”Vad gör du när du misslyckas?” så fick han bara ett ”va?” och en frågande min till svar. Vadå misslyckas? Efter en stund kom de överens om man faktiskt inte kan misslyckas. Det man inte kan har man bara inte lärt sig än!

Kjell uppmanade till: Att göra det du vill göra, fokusera på det du kan påverka och skyll inte på andra och annat (gener, föräldrar, vädret etc). Och när du kan påverka, har du kontroll och det ger självförtroende.

Vid hinder ska du fundera över möjligheter, resurser och HUR du ska göra. Härma en förebild och tänk ”Om jag vore NN, hur skulle jag göra då?” Då kan du nå ditt mål och ”önskat läge”.

Om jag vore Kjell…
”Om jag vore Kjell Enhager” tänkte jag… nej, skojade.  ”Om jag vore Samantha Briggs (”mest vältränade kvinnan i världen” i crossfit 2013) så skulle ge mig iväg till gymmet och träna nu”, tänkte jag när jag kom hem och drog på mig träningskläderna 😉