Har tant gått fel?
De verkar tro det ibland. De där säljarna med fördomar. Som idag. När jag äntligen hittat trailrunningskorna jag skulle ha och de passar precis. Då säger expediten:
– Ska du springa i dem?
Jag såg ut som ett frågetecken.
– Vad ska man annars göra?
– Du kanske ska promenera eller gå med stavar.
Om han hade sagt ”dricka champagne eller gå på lina i dem” hade jag skrattat. Men, vem går in och frågar specifikt efter ett par trailrunning-skor för att promenera i dem? Va?
Får en ung kille eller tjej samma fråga? Nej. Det är tanten 50+ som får frågan.

Tanter dyker inte, tanter snorklar
Föreställ dig att du älskar att dyka och går in på ett dykcenter på semestern. De berättar om sitt utbud och frågar vilket sorts dyk du vill göra. Eller vänta nu. Nej, hen bakom disken tittar på några yngre kunder som kliver in genom dörren bakom dig, och säger lite disträ:
– Du ville snorkla eller?
… för just ja, du är 50+.

Armhävningar på knäna
På ett träningspass som tog emot ett begränsat antal fullt friska, vältränade – man skulle kunna köra 100 % på alla moment – viskade en av ledarna ”but you madame, can push-up on your knees”.
Välmenande, men – nej tack.

Bara 25 år kvar till pension …ta dum ta dum
När jag nyss hade fyllt 40 tyckte mina kollegor att det var fantastiskt med någon som var så gammal och fortfarande ville lära nytt. Jag läste informatik på sidan om.

På fritiden håller man på med virkning och trädgårdsskötsel så fort man klivit över 50-strecket. Bakar sockerkaka och ställer fram tillsammans med tv-kannan på soffbordet varje kväll? Det gjorde man nog även innan i så fall.

Släng fördomarna och sälj bättre
Först tänkte jag sälla mig till de kränktas skara. Så insåg jag att det jag varit med om hänger ihop med ämnet för Ellinor Karlsson på GörDetNU!:s livesändning vid lunchtid idag. Hon hjälper småföretagare att sälja bättre och varnade oss för att missa kunder genom att ha förutfattade meningar om dem. Bara en timme senare befinner jag mig istället som kund till en säljare som hade just det.

Hade jag inte letat så länge efter just de här trailrunningskorna (och hade jag inte varit en sån snäll tant) hade jag bett gubben dra åt helvete och gått därifrån. Och han hade sålt lite mindre den dagen.

Den bästa säljaren och den bästa marknadsföraren har inga fördomar och förutfattade meningar. Olika människor har olika intressen. Oavsett ålder.