2015-08-08DalaFloda_entre

Maten är tillagad på ekologiska och mestadels lokala råvaror. I trädgården odlar man egna grönsaker, kryddväxter och bär.

2015-08-07DalaFloda_Helene

Vare sig du vill ha en romantisk helg med din partner, bara sitta och skriva i lugn och ro eller ha ett kreativt miljöombyte för en konferens, är Dala-Floda Värdshus en underbar plats.

Ibland behöver man inte åka långt för att hitta en oas att stressa av i. Min man och jag åkte till Dala-Floda Värdshus en fredag i början på augusti för en kombination av jobb och avkoppling. Vi checkade in och satte oss  med våra datorer och en kall, god ekologisk öl i den lummiga trädgården.

Det var precis lagom varmt och fingrarna flög över tangentbordet. Syrénbuskens blad rörde sig sakta i vinden och tiden gick fort. Det blev dags att byta om för middag, men vi hade fått förvånansvärt mycket arbete gjort på kort tid.

Ikväll skulle det bli italiensk middag med opera. Dala-Floda har nämligen en årlig operafestival, som ordnas av Anna Tarantino-Eklund. Från rummets balkong i stilfull daladesign hade vi utsikt över trädgården och på balkongen intill sjöng en av kvällens primadonnor upp.

Vi hade fått veta att vi skulle få sällskap vid bordet och det visade sig vara en namne till mig med make, bosatta i Stockholm, som firade tioårig bröllopsdag om fem dagar – dagen efter oss!

De ekologiska italienska viner smekte gommen till de tre rätterna, med lammgryta som huvudrätt. Och allt till tonerna av O Sole mio, till att börja med, som följdes av blandade stycken som de flesta kunde känna igen och roas av utan att i vanliga fall vara operaförtjusta.

2015-08-08DalaFloda_Paron

Stilleben i Dala-Flodas värdshus trädgård

Före desserten fick vi uppmaningen att gå ut till den lilla sjön och tända en2015-08-08DalaFloda_lunchbuffe fackla. När alla middagsgäster står på den flammande strandkanten, kommer en eka över det stilla vattnet, stannar och en mörk och ståtlig figur stämmer upp i ”Till havs”.

Väl inne igen kom middagens krona på verket; en s.k. semifreddo ”Kardinalens hätta”, en kall kupolformad tårta med grädde, choklad, hasselnöt och konjak – och fantastisk! Till den smuttade vi på det typiska Vino Santo.

Morgonen efter gick jag bort till badbryggan och tog ett morgondopp i det svala vattnet. Eftersom vädret förbjöd oss att åka därifrån så stannade vi även på vegetarisk lunchbuffé som intogs i trädgården.

John Haque, tenor, i caféets trädgård

John Haque, tenor, i caféets trädgård

Efter kaffe och opera i det gröna på Lailas café på gångavstånd från värdshuset, kunde vi mycket nöjda styra kosan hemåt på eftermiddagen. 2015-08-08DalaFloda_PetterHen

Maken som kontrollerar blodtrycket efter en propp tidigare i sommar, hade sitt absolut lägsta blodtryck sedan dess, efter den rofyllda helgen vi haft.