Rival hotell, Stockholm, 23 februariCap&Design Live 23 feb 2012

Tidningen Cap & Design höll en av sina “live-träffar” och som vanligt var det en trevlig tillställning med intressanta föreläsare. Den här gången på temat “Ta print till nästa nivå”.

Gör ditt eget omslag

Till sitt 15-årsjubileum skapade designtidningen Wallpaper ett webbverktyg för att låta läsarna göra egna omslag genom att plocka delar från tidigare års tidningsomslag. Så många som 20.000 personer testade och fick sina personliga exemplar av den gedigna papperstidningen i posten. Art director Meirion Pritchard berättade hur det gick till. Verktyget har utvecklats och du kan göra ett omslag på deras hemsida, men för närvarande får du det inte hemskickat.

Förpackningscase: Ramlösa

Innovationsbyrån Nine skapar intima relationer med kunden via varuförpackningar. När en ny snygg pet-flaska för Ramlösa på restaurang skulle tas fram, tittade man på kristallglasets former. Den nya snygga flaskan säljs nu även på Systembolaget som en prisvärd uppstickare mot de utländska märkena.

Pressar papperets gränser

Karin Ahlberg, ad på Garbergs, visade kreativ kommunikation på papper, som de skapat åt skogsindustrin Södra. Allt ifrån sprättbar bok om mysterier till ett Nobel Home Party kit med tallrikar, placeringskort och etikettsregler trycka på servetterna.

Effektfullt tryck med metallglans & doftfärg

Eftermiddagen avslutades med en entusiastisk Johan Stålhäll, vd på Intellecta-företaget Ineko. Stolt visade han glamourösa metalleffekter som trycks med inlinefoliering i deras 8-färgs Heidelbergpress. Alla färger är ekologiska, poängterade han. Han pratade också om betydelsen av att vattenlacka för att slippa tumavtryck på svart tryck, vilket inte alla tryckerier gör, menade han. Intellecta har egen inhousebyrå och har vunnit flera priser för sina påkostade årsredovisningar.

Minglet

I minglet träffade jag Ola Karlsson (Branschkoll). Vad gjorde han där? Jo, höll koll förstås:)

I Papyrus utställningsmonter stod Karin Sömnes med en ny fin papperskollektion. Jag var glad att inte behöva bära med mig några prover, eftersom hon snart kommer på besök till oss som sitter på Norkay i Falun. Det fanns andra spännande trycksaker att ta med sig hem…