Borde vi ha ordnat ett Tough Author Race istället? Jag fick smått panik när jag såg isbadet som ett hinder framför entrén till mässhallen. För första gången skulle Bokmässan Dalarna hålla till vid Falu gruva.

Fr.v: Anne-Marie Schjetlein, Hans Hirschi & Eva Rosengren i paneldiskussion.

En skön promenad för besökarna. Vårsol. Barmark, åtminstone på vägarna. Glass. Hade jag sett framför mig. Men nu! Kung Bore hade äntligen släppt efter, men med hämndkänsla.

Ett författarlopp kanske vore en nisch ändå. Många författare löptränar som variation i det annars stillasittande skrivandet och för att få inspiration. Men skulle besökarna till bokmässan klara hindren? Isknölar, snöslask och djupa vattenpölar.

På natten innan, vaknade jag kallsvettig – tänk om ingen kommer! Att Dan Forslund skulle ställa ut med sin bok om ångest kändes tryggt om jag skulle behöva råd.

Men, besökarna kom. Och lokalen var precis lagom stor för att utställarna inte skulle stå fjärran som planeter från varandra och från mässans mittpunkt. Mika, Marcus och Malin på KBK Bikes® får en stor eloge för sitt engagemang som gjorde detta möjligt.

Besökarna tyckte om att vara vid Falu gruva och önskade fler evenemang på den historiska platsen. Vår tanke hade varit rätt.


Mikael Bergstrand som skrivit böcker som utspelar sig mestadels i Indien, passade på att gå under jord tillsammans med flickvännen efter sitt framträdande. Ja, ner i gruvan alltså.

Falu gruva är ett unikt historiskt område med Geschwornergården, där besökare kunde äta lunch, trevliga små butiker och på Gruvortens B&B sov några av de utställande författarna. Platsen är väl värd att vara Faluns mittpunkt oftare.
Som den var en gång i svunnen tid.

Mikael Bergstrand på scenen. Karin Pasche i förgrunden.