Hela november och en bit in i december har jag jobbat från Vietnam. Det är en av fördelarna med att ha eget företag och att kunna arbeta digitalt.

Helst skulle jag vilja vara borta hela den svenska vintern, men maken är anställd på deltid och det är trevligt att träffa sina barn och släktingar på jul. Men, hade jag råd skulle jag se till att de kom till mig utomlands istället!

Jobb + sol?
Det regnar ibland i november (fast mest på natten) och vissa dagar har varit molniga. Men, jag har haft det varmt och skönt och fått tillräckligt med sol för att få D-vitaminbehovet tillfredsställt. Det var ju istället för att jobba hemma.

En del säger sig inte ha disciplin nog för att arbeta från en paradisö, men det gäller att skapa vardagsrutiner precis som hemma. Några tips kommer längre ner.

Träning?
Ett månadskort på gymmet kostade 180.000 vietnamesiska dong d.v.s. knappt 60 kronor, så jag kunde följa mitt vanliga program (GorillaFitness av Marcus Herou) med vissa modifikationer.

Att jogga på stranden och göra armhävningar räcker inte som styrketräning, men är bra förstås att kombinera med för konditionens skull. Dessutom kunde både på dit- och hemvägen träna med Hanoi Bootcamp som leds av svenska Joakim ”Kim” Esaiasson i Hanoi.

Nackdelar då? Myggbett. Fördelar – många!

Tips för den ”digitala nomaden”

  • Wi-Fi: Se till att du bor på ett ställe med bra Wi-Fi.
  • Räkna inte med att arbeta heltid (för trots allt strular Wi-Fi ibland och du SKA hinna se lite av orten du befinner dig på).
  • Ordna i förväg, så att du får e-faktura på så mycket som möjligt. Ha en person på hemmaplan som kollar av posten inför månadsslut också.
  • Kom ihåg att ta med bankdosa! Den behöver du inte bara för bankärenden, utan t.ex. för att logga in på mina vårdkontakter, Skatteverket m.m. (Jag hade t.ex. fått en kallelse till vårdcentralen som skulle avbokas senast 24 timmar innan. Men en kvarts marginal hann jag avboka!)
  • Skapa rutiner! Bestäm t.ex. att du arbetar på förmiddagarna 5 dagar i veckan.
    Om du tycker om att träna kan dagen börja med tidig frukost, träning, mellanmål och sedan jobb fram till lunch. Är du känslig för solen kanske du jobbar på eftermiddagen istället. Kolla av e-post före eller efter middagen (om du befinner dig före svensk tid).
  • Var ledig på dina lediga dagar! Njut! Sola, bada, dyk, åk på utflykt eller vad du nu tycker är kul och ha disciplinen att inte jobba då.